Thursday, February 11, 2010

Reisikirjad III

Tere!

J6udsime Kuala Lumpurisse (edaspidi KL) tagasi ajutiselt. meil oli fantastiline kogemus.

Eestis olles saatsime hunnikule Hospitality Club Malaisia liikmele kirja, et kas nad v66rustaksid meid. Yks neist, kes vastas, oli 50 aastane Mailaislane, kes pidas turismitalu. Olek muidu maksis, aga meile ytles, et ei kysi raha. Alustasime esmasp2eval oma r2nnakut KList, et edasi suunduda farmi ja sealt edasi yles Malaisiasse.

Irwin, farmipidaja, saatis oma t88taja meile KL koju j2rgi autoga. Keskealine lahkete silmadega hiinlane oli roolis ja n6nda s6itsime ~150 km hiina muusika saatel farmi. Tegemist oli istandusega, kus oli ~500 t88list. Territooriumi sissep22su valvas politseinik, kes Hiinlasele tervitades avas t6kkepuu. Istanduses kasvasid kummipuud, 6lipalmid ja ilmselt oli ka muid toimetusi, millest me l6puni aru ei saanud. Territoorium oli lahmakas ja kusagil keset palmipuid asus meie peatuskoht.Ka see oli lukustatud v2ravaga ja igayks sisse ei saanud. Hiinlane oli pandud sinna ylemaks ja tema haldas v6tmeid, s6itis autoga, jagas meestele t8id ja haldas ka rahaasju. Paraku tema inglise keelt ei r22kinud.

Antud aias elasid lisaks Hiinlasele meie s6ber, kes purssis inglise keelt k6ige paremini. Nimetame teda s6braks, sest kuni l6puni me tema nime teada ei saanud. Jaanust kutsus ta kas "Musjo" v6i husband. Mina (Kris) olin siis "Wife". S6bral ainukesena elas ka pere seal. Ta oli 9 a tagasi Taist endale naise toonud ja nyyd oli neil kaks tytart: 3 a ja 6 kuune. Armas perekond. Tyybil on unistus yks p2ev oma restoraan avada. Yldiselt on siine yhiskond valdavalt ylesehitatud s88gile ja autoermondi t88kodadele.

Lisaks s6brale elas seal 50nene p6lismalaislane, kes pisut v2hem purssis inglise keelt ja kellega ka v2hem kokku puutusime.

Meid pandi elama kylalistemajja, mis v2ljapoolt oli dekoreeritud justkui puukoorega, tegelikult savi, millele oli muster peale tehtud. Meie kasutada oli suur tuba hiiglasliku voodiga ning vannituba, mis oli lihtne ja armas. Toas lasi ringi ka pisuke sisalik, kes algul oma seinalt maha potsatustega mind(Kris) ehmatas, kuid p2rast harjusime 2ra. Olime ainsad turistid.

Esimesel 88l WCsse minnes hoiatas Jaanus ettevaatusele - kuulis mingit suuremat potsatust, ehk on miski madu vm loomake p6randal. Ei olnud. Loomad-linnud-putukad m8llasid siiski v2ljas. K2rarikas 88elu oli kyll looduses.

Territooriumi aias kasvasid litshipuud, millest v6isime l6putult syya: lisaks kasvasid pomelod, kookosp2hklipalmid jm troopilised viljad.

Bossi (Irwin, istanduse omanikku) me ei n2inud kordagi, kuid ta oli oma meestele andnud korralduse h2sti kohelda. Meid koheldigi austuse ja r66msa naeratusega.

Esimesel p2eval pyyti kalakasvatusest pirakas kala kinni, millest meile valmistati j2rgmiseks p2evaks maitsev toit. Kala hind andis m2rku nende lahkusest, restost tellides oleks see maksnud ~1500 EEK\kg Ohtutit nautisimegi farmis kohaliku toitu kas siis Malaisia, Hiina v6i Tai stiilis. Hommikus88gid ja l6unad s6ime tihtilugu kusagil kohalikus tee22rses s66gikohas. Sellised kohad on alati v2ga huvitava ja kirju olemisega. N2ha v6ib kuidas kogu pere tegutseb paralleelselt k66gis ja laudade vahel, olles pidevas suhtluses s66jatega. Siin-seal k6nnib ringi m6ni kana, kes varsti on muutumas kellegi l6unaks.
Meie uued s6rad viisid meid National Parki, kuhu plaanisime tegelikult omal k2el minna p2rast farmi kylastamist. Nad ei pidanud paljuks maha s6ita 2.5h sinna ja sama aeg ka tagsi. Pargis s6itsime kohaliku j6epaadiga, m6lemalpool kallast t6usid k6rged dzunglim2ed. J2rgmine p2ev viisid elevantideparki ja kohalikku v2iksesse "loomaaeda". Seda k6ike ylemuse kulul. Meil hakkas piinlik - me magasime, s6ime, meid viidi autoga vaatamisv22rsustesse, toodi autoga tagasi, viidi s88ma, magasime. Kui aus olla, siis rohkem ei jaksanud kah olla, selline yles88mine oli.

Nimelt iga p2ev saime palju syya. Algul j2rgisin Jaanuse soovitust - kysi juurde, see on kompliment kokale. Esimesel p2eval oli OK, kuid hiljem kui saad 4x p2evas syya korralike portsjonitega, siis l6puks tunned, et ei jaksa. Kohalikud on aga suure s88maga ja kui ma esimesel korral keeldusin lisa v6tmast p2rast pakkumist, siis kilkas kohe meie s6ber "Diet", mispeale v6singi Jaanuse n6u kuulda. Hiljem aga nad muudkui t6stsid nii suure portsu riisi ja siis sinna juurde lisandit. S88mise k2igus arvasid nad, et oleme liiga tagasihoidlikud ise juurde t6stma ja muudkui surasid juurde. Mina suht ruttu keeldusin ja nad aksepteerisid naeratades. Jaanus aga oli l6puni viisakas ... ta on vapper ... ka suuremad mehed oleks sellised portsud maha murdnud.

Toidust veel nii palju, et kuigi iga kord tellime midagi uut ja p6nevat, saamata aru mis yks v6i teine asi on, siis Jaanusel 6nnestub saada pidevalt "lotov6it" ja juba mitmendat p2eva ta oma keelt ei tunne. Toidu vyrtsikust reedab vast seegi, et viimasel 6htul farmis olles meie s6ber lasi kylma n2oga teeklaasit2ie whiskit (38 kraadi) k6rist alla. T6usis ja toimetas edasi. Ahjaaa, kuna siin on meeste yhiskond eriti just maal, siis yldiselt oli nii, et mida mu abikaasa tellis, seda toodi ka mulle, eriti alguses. P6nev kogemus oli. Iseenesest meeldis mulle see, et tuletab naistele meelde austust ja armastust oma meeste vastu, mida l22nenaised tihtipeale kipuvad 2ra unustama.

Farmis olime kokku 3 p2eva ja 4nda hommikul tulime bussiga 2ra. Sealoldud aja jooksul k2isime rahvuspargis vihmametsas ja pikal k8issillal jalutamas. Tiirutasime j6epaadiga ringi ning ujusime koos elevantidega. Vahepeal limpsas suur karu mett meie k2est, s6ime kylluslikult erinevat aasia toitu, s6ime piiramatus koguses litshe, j6ime puu otsast meie jaoks alla v6etud kookosp2hkli piima ning s6ime siis p2rast seda jne, jne. Piinlikusega peame mainima, et kokku l2ks see meile ainult maksma ~100 EEK rohkem lihtsalt ei antud v6imalust kulutada.

Farmis kasvavatest kummipuudest niipalju, et yhe kummipuu iga on ~9 a. Hommikuti kuni kella 10.00 l6igatakse koore sisse uus "haav" ja p2eva jooksul tilgub alla pandud topsikusse ca 300 - 500 ml kautshikut. Kauthikule lisatakse hiljem kemikaal ja nii saabki kummi. 6lipalmi eluiga on ~20 a, peale seda kukub ta lehed alla ja lihtsalt paarikymmne meetrine vars j22b pysti.

Ahjaaa, v2ga armas zhest, mida meie s6ber meile eile 6htul tegi. P2rast 6htus88ki kutsus ta meid fotokaga enda poole kylla. Ta andis mulle selga oma naise pulmariided ning Jaanusele enda pulmariided ja ta tegi meist pilti Tai pulmariietuses. See ongi see, mille p2rast tasub reisida olles avatud ja mitte lukustada endf hotellidesse!

Kohalikest hindadest (1 RM ~3,2 EEK):
Kytus 6,0 EEK/l
Kookosp2hkel pealinnas 9eek/tk
Banaanikilo pealinnas turul 6 EEK/kg
Maapiirkonnas sai v2ljas toidu k2tte ~9 - 15 EEK eest.


NB! reisipilte saab n2ha Jaanuse Orksist v6i Facebookist, varsti lisame sinna uusi juurde.


Jan ja Kris

No comments: