Sunday, February 7, 2010

Reisikirjad II

Tere!

Kuala Lumpuris peatume Tala pool, kes on mu Iraani s6bra 6etytar. Ta tuli Iraanist siia magistrikraadi omandama ja nyyd on j22nud elama (1,5 a tagasi l6petas). V2ga armas ja laheke noor naine on (nagu ta onu Mehrdad). Hilis88l siia j6udes juhatas ta meid tuppa, mida saame siinoleku ajal kasutada, andis v6tme k2tte, et saaksime liikuda just nii nagu ise soovime. Nii et t2ielik usaldus ja abivalmidus.
Meie plaan on esmasp2eval KL edasi s6ita ja pm ring Malaisiale peale teha. V2ljas on 30 + ... kraadi ja p2ris niiske (juuksed on kogu aeg krussis). V2ljas k2ies tunned kuidas p2ike pruunistab keha. Natuke aga eluolust Kuala Lumpuris, Malaisia pealinnas.
Peamiselt on 3 kultuuri kokku koondunud:
1. Malaislased;
2. Hiinlased;
3. Hindud (Indialased)

Eile v2ljas s88mas k2ies (mitte midagi fancyt) oli vakantsid seinapeal - kelner v6i supervisor 4 - 4,5 RM (kohaliku raha kurss on ~3,2 EEK) tunnis (t88tasu). Eks te arvutage ise kui palju nad siis p2evas v6ivad teenida. Syya on v2ljas odavam kui ise teha. Nt 6,9 RM eest saab korralikult suure taldrikut2ie riisirooga (nt k88giviljadega v6i mereandidega) + joogi. Jaanus, vaprake sai hirmvyrtsise toidu (Malaislased ei hoia end tagasi vyrtsidega) ja s6i korralikult taldriku tyhjaks. Mina aga ampsasin miskit p6nevat k88givilja oma toidus, mille peale sattus kohe varsti j2rgi veel p6nevama maitsega asi. Ahjaa, joogiks tellisin kohalikku jooki (maksab muidu 1,7 RM) - l2bipaistvas kruusis serveeritud soe kookosepiim, mille p6hjas olid kruubid. Juua sai seda j2medast k6rrest (et kruubid ikka l2bi tuleksid) ja vajadusel kaasa aidata lusikaga. Ilmselt klassifitseeruks ka magustoidu alla.
M6ned hinnav6rdlused toidupoega: pk kaerahelbeid (nagu ka meil Eestis) 6 RM, kilo riisi maksis ca 18 EEKi ringis. Muide, nende hindadega on nii, et sinna lisandub km maksmisel, nii et kunagi ei tea kui palju Sa raha v2lja pead k2ima. Nt tna ostsime McDonaldsist 1 RM mksva j22tise ja maksime 2 x eest kokku 2,10 RM.
Kohalikest veel niipalju, et nende p6hitoit on riis. Seda nad s88vad 3x p2vas. Teoreetiliselt on hommikus88giriis erinev teiste s88gikordade omast, aga Tala (meie "sisser2nnanud" v66rustaja) pole sellest erinevusest aru saanud. Lehmi Malaisias ei ole, k6iki piimatooteid imporditakse (Peamiselt on Hiina lehmadele panused pandud) = piimatooted on kallid. Puuvili - ylem6istuse kallis. OK, 6unu nad Malaisias ei kasvata, see v6ibki olla kallim, aga ylej22nud?!? Homme hommikul plaanime minna turule - sealt ikka peaks saama m6istliku raha eest. Suure r6hu paneme muidugi maapiirkondadele ja farmile, kuhu me j2rgmisena suunduma.
Kohalikud jala ei k2i ega vett ei joo. Nii kummaline kui see ka ei oleks, siis jalak2ijate teid on yliv2he (p6hir6h yhistranspordil) ja metroodes olevad trepid (manuaalsed) on nii puhtad ja siledad, neid kyll vist keegi ei kasuta. Veepudeleid neil ka v2ga n2ha ei ole kuigi me siin saame yksteisev6idu veepuuduse r66me tunda.
Ahjaa, veel m2rkimisv22rne t2helepanek t2nasest - k2isime kaksiktorne vaatamas (see on samasugune "kohustus" nagu Pariisis Eiffeli torn). Jalutades kesklinnas ringi suured pilvel6hkujad vahelduvad agulitega.
Kris

Minu (jan) jaoks on k6ik Aasia suurlinnad uhesugused. Teada on, et see mida n2ed sildipeal ei pruui tegelikult olemas olla ja liikluses on autodel alati 6igus. Kui sa lepid sellega siis on elu siin kohe palju lihsam ja virisemiseks on v2hem p6hjust. T2na tegime jah sellist tavalist turisti rallit, vaatasime kohti mida n2ed telekast ja muigad kui m2rkad enda k6rval ylekaalulist USA perekonda. Siis m6istad, et on vaja kiiresti linnast eemale saada sellest yhiskonna peale surutud raamistikust. Kuid siiski soovitan Teil k6igil korra elus kylastada Malaisiat. Tegemist on v2ga lihtsa riigiga kus saad kogeda mitut erinevat kultuuri ja enamus inimesi m6istab inglis keelt. Veel ei tea, kas sama kehtib ka maapiirkonna kohta, aga seda saame juba teada esmasp2eval.
T2na kui s6ime l6unat pargis purskaevu juurse siis tundsin, et olen 6nnelik siin viibides. Sulgesin silmad ja m6tlesin, et p2ris n6me oleks praegu istuda kontoris ja vaadada sinist ekraani. Samas teades, et v6iksid lebada pargipingil lastes soojal tuulel end paitada. M2letan, et vahest sulgesin ka t88juures nii silmad ja lootes, et kui avan j2lle, siis viibin maheda tuule k2es kusagil soojal maal. T2na kui avasin silmad siis m6istsin, et olen seal millest olen unistanud.
jan

1 comment:

Anonymous said...

mida ma otsin, aitah