Friday, August 20, 2010

Reisikiri XVII

Tere! :)

J2rjekordne etapp on saabunud endalegi ootamatult ja kiirelt.

Nimelt n2dal tagasi laup2eval kolisime Aafrika pere juurest v2lja ~2 n2dalaks tuttava talu hoidma. Astusime tundmatusse, sest ei teadnud, kus elame p2rast seda.

Talusse j6udes tuli v2lja, et naise abikaasa oli ka kodus. Nimelt too tootab maanteedel l6igates muru helkurpostidelt ja teeservadelt. Mehe too eeldab enamus ajast kodust eemal olemist. Nt yhel korral j6udis ta koju alles p2rast 8 kuud. Kuna yks mehe toolistest oli lahkunud kuna tahtis kedagi leida (naist noh), siis tuligi mees koju uut toolist otsima.

Pyhap2eval tegime v2heke tood selles talus ja saime mehega paremini tuttavaks. Siis tekkiski peremehel soov Jaanust endale toole saada. Pyhap2eval r22kis nii kaudselt sellest toost Jaanusele, et Jaanus ei osanud kohe midagi arvata. Esmasp2eva 6htul kui Jaanus Judo trennis oli, r22kis mees Kristiinaga. Kristiina r22kis Jaanusega 6htul ja olime peremehe pakkumisega n6us. 6htul palvetasime, et kui peab nii minema, siis k6ik sujuks.

Teisip2eva hommikul l2ksime toole. Saime kenasti basiiliku 2ra korjatud kui hakkas vihma sadama. Vihma sadas t2pselt nii kaua, et s6ita kodufarmi ja r22kida peremehega t2psemalt. Mees tegi paar k6net ja juba istusime autosse, et kohalikku ARKi s6ita. Siis tuli ka p2ike uuesti v2lja. ~20 min hiljem tegi Jaanus teooriaeksameid, et saada kohalikud B-kati juhiload ja p2rast tunniajast 6ppimist veoauto teooriaeksami. M6lemad sooritas esimese korraga.

Kolmap2eval r22kis Jaanus uudisest tool ylemusele. Tol oli muidugi kahju, et heast tootajast ilma j22b, aga samas m6istis. Nyyd hakkab Jaanus teenima n2dalas rohkem kui Eestis kuuga. Ka kohalike jaoks on see kena summa.

Moodus tunnike ylemusega r22kimisest kui farmi omanik tuli ymeluse juurde ja teatas uudist - banaani kokkuostuhind on nii alla langenud, et neid ei tasu isegi puu otsast alla l6igata. Jaanuse asemele pole vaja uut inimest otsida.

Neljap2eval oli Jaanusel veoauto s6idueksami, mille ta ka kenast sooritas. Nimelt Jaanus 6ppis veoautoga (truck) s6itma tervelt 4 tunniga, mil peremees 6petas teda. Too ka2igus 6ppib traktoriga s6itma ja saab vastavad load otse peremehelt.

Nyyd l2hebki Jaanus toole maanteele. Laup2eva hommikul on v2ljas6it ja 2ra on ta oma 3 - 4 n2dalat. Siis paar p2eva kodus ja siis j2lle minema. Kokku kestab too ca 3 kuud. Kuna mehel on kahju Kristiinast, kes yksinda j22b, siis vaatas ta meie Tibukese (loe auto) yle, et Kristiinal oleks ikka korras auto, millega s6ita. Lisaks teatas, et Kristiina elab nende n-o transporditavas majas. Nimelt USAs ja Austraalias on populaarsed majad, mille saad ratastele t6sta ja siis teise kohta vundamendile t6sta. Nemad elasid selles 3-toalises majas kui oma p2rismaja ehitasid.

Kodufarmist vast niipalju, et elame apelsinipuude keskel. Nende p6hitegevus on mangod, mis valmivad detsembri l6pp - m2rts. Eelmistest aastatest on aga sygavkylmas nii palju kylmutatud mangosid, et saame neid hetkel sydamest syya. maitseb nagu j22tis v6i yles sulades nagu p2ris mango ikka.

Toofarmist niipalju, et Jaanus korjas banaane. Mehed l2ksid dzunglisse padi 6lal, yks meestest l6ikas v2ljavalitud banaanikobara maha ja allolev mees pyydis selle padjale kinni. Nyyd pidi banaanikobaraga mees seda ~50 - 60 kg kobarat ettevaatlikult mooda mudast dzunglit traktorini tassima. Jaanuse rekord oli 324 kobarat tassida yhel p2eval. Banaanidest vast niipalju, et yhe banaanipalmi eluiga on 18 kuud. Selle aja jooksul kannab ta yhe kobara ja p2rast seda l6igatakse ta maha, et v6imalus anda v6sule. Nii k2ib tootlus aastaringselt. Ja veel - Austraalias on banaan on maitsetaim (herb), mitte puuvili.

Krisrtiina ylesandeks on basiilika eest hoolitsemine - selle korjamine ja sellelt lillede nokkimine. See on p6hiosa. Ylemus on elur66mus keskealine mees, kes on seda tood teinud terve oma elu. Ta lihtsalt keeldub kontoritoost. Tema kasuks r22gib see, et ta teeb k6iki toid ka ise, nii et teab millal tooiseloomu vahetada, et mitte liigselt yhtesid lihaseid koormata.

Mis siis muud kui kohtumiseni j2rgmisel korral. Kuna Jaanus on nyyd pikemalt 2ra, siis saab temaga yhendust kas l2bi Kristiina (kristiinaraagel@gmail.com) - ta p22seb hetkev6imalustega netti kord n2dalas v6i siis l2bi telefoni. NB! Vahetasime telefonid 2ra, nii et
Jaanus +614 570 25928
Kristiina +614 24775 762
Nagunii oleme saatnud smse m6lemalt numbreilt.

Nyyd koju pakkima,

Kris ja Jan

No comments: