Sunday, October 31, 2010

XX Reisikiri


Gidday! :)

Meil l2heb kenasti, puhkame Coral Bays. Ylemus pidi n2dalavahetuseks Perthi pulma s6itma ja meid saatis ta l2hedalasuvasse kuurortlinna puhkama omal kulul. Ehk ta maksab meie soogi ja karavanpargi eest.

Elame rannast 5 minuti kaugusel, 6hutemperatuur on ~35 C juures ja vesi on ~20 C juures. Vesi on siin sinine ja selge nagu basseinis, mis teeb snorgeldamise eriti nauditavaks. Ostsime eilseks terve p2eva kestva v2ljas6idu merele. Snorgeldasime haidega (reef shark), mantaraga, v2rviliste kaladega (nii suurte kui v2ikestega), kilpkonnadega. Ookeani p6hi oli kaetud v2rviliste korallidega ja hiljem pilte vaadates tundsid 2ra internetis olevad "kitsid" desktopi fotod mereelus. Teate kyll, sellised nagu reisibyroodel ka on, sellised, mida pead fotoretuseeringuks. Aga see ongi p2ris. K6igele lisaks tuli meie laeva/praami l2hedale lustima ka delfiinide parv. Kahjuks ei saanud me nendega koos ujuda, sest selleks on eraldi luba vaja.

Aeg r22kida v2heke rohkem 6nnelikest inimestest. Nimelt Kristiina teeb nimekirja k6ikidest 6nnelikest inimestest, keda koostama. Paraku see liiga pikk ei ole, aga sinna l2hevad k6ik inimesed, kes on leidnud selle sisemise r66mu endas. Ja inimesi on erinevaid, neil k6igil on omad probleemid ja v2ljakutsed elus, aga nad on sellest yle. Nagu meie ylemus selle kohta ytleb: "Elu on liiga lyhike, et stressata!"

Peamine t2helepanek 6nnelike inimeste juures on see, et nad on enda arvates 6nnelikud, mitte teiste arvates. Kuna inimesed on erinevad, siis on neil ka erinevad v22rtushinnangud. Nt meie ylemus Kevin. Ta on 62 a, teinud seda tood 15 aastat. Iga hommik t6useb yles kell 5, et teha oma p2evane jalutusk2ik. Hommikut ta ei soo, l6unaks on 1 einev6ileib (kahepoolne). Terve p2ev istub traktoris ja niidab muru, pahatihti olematut muru. Too ei ole vaimselt liiga erutav ja v6ib enamikele inimestele nyri tunduda. kella 6ks on tavaliselt toop2ev l6ppenud ja on toimetamine uues laagriplatsis. Pudel 6lu k2es liigub r66msalt ringi. 6htusook s6ltub kokast. Tavaliselt on see keskealine meesterahvas, kes ei pruugi olla k6ige puhtam v6i k6ige osavam selles vallas. Nt eelmine tyyp tegi IGA P2EV sama toitu. Tootajad, kellega ta koos elab (tavaliselt 2 meest peale tema), on tihti peale alkoholi probleemidega, kes mujalt v2ga tood ei leia. Tava Austraallane ei taha tulla seda tood tegema, sest elad ratastel. Ka sellest tulenevad omad v2ljakutsed. Ja nii p2evast-p2eva, aastast-aastasse. Koju satub harva. Aga ta on 6nnelik.

N2ide 2. Ross, meie 67 a s6ber Carnarvonis, kes v66rustas meid linna j6udes. Elab Shedis (t6lkes ilmselt suures plekist kuuris) yksinda. On proovinud 5 erineva naisega 6nne leida, aga seda pole juhtunud. Ta on 6nnelik. Ta on majanduslikult kindlustatud ja v6iks osta endale paar maja, aga ta ei soovi seda.

K6ikidel on omad mured, lihtsalt osa inimesi on OTSUSTANUD olla 6nnelikud k6igest hoolimata! :)


Have a good one,

Kris ja Jan

Tuesday, October 12, 2010

XIX Reisikiri

Tere! :)

"Ei takista vallid, ei takista kraav, kui kokku on saanud üks õnnelik paar!"

6nnelikud oleme t6esti, sest meile makstakse, et s6idaksime mooda Austraaliat ringi. V2he sellest, tooandja poolt on toit ja majutus.

Meie tooks oli muru niita ja korda teha sildade tee22red. Yhe silla juurest teise juurde s6itmiseks liikusime oma s6idukitega, mida klassifitseeritakse ridged'iteks.

Kevin, meie ylemus, s6idab ringi k6ige suuremaga, "Papa bear" - 19 m pikk ja v6ib vedada kuni 29 tonni. Tema lastiks on tavaliselt 2 traktorit j2relhaagistel.

Jaanus s6idab "Mama bear"ga - pikkust ~18 m ja v6ib vedada kuni 22,5 t. Tema lastiks on 1000 l kytust, paarsada liitrit vett, kastiauto Toyota Landcruiser jm varustus ja tooriistad.

Kristiina s6idab "Baby bear"ga - pikkust 10 m ja kaalub 4 t + Suzuki Jimny kaal. Lastiks on caravan + Suzuki Jimny, millega liikluskontrolli tehes ta ka ringi s6idab. Kristiina ei pea eraldi lube tegema sest see mahub veel s6iduauto piiridesse (kaalu poolest) :)

Suure autoga s6itmine on nagu halb unen2gu, kus tahad joosta, aga jalad ei liigu, tahad karjuda, aga h22lt ei tule. S6itu alustades ei taha kuidagi kiirust yles v6tta. Nagu yks rekkajuht meie liiklusm2rke n2hes nutuselt ytles raadiosse: "Mul kulus 0,5 h, et saada 80 km/h!"

Lisaks sellele on tee22res sildid nagu "Ettevaatust, j2rgnevad 230 km loomade teeletuleku oht!"


Enamasti p6ristab ylemus traktoriga sillal ja meie samal ajal suuname liiklust raadiosaatjatega. Kui  kuumust on 40+... C ja p2ike paistab lagip2he, siis on v2heke kudenud kala tunne, aga selleks on meil laia22relised mytsid, spordijoogipulber, p2ikesefaktor "30" ja tarbime ~ 6 l vett p2evas + 6htune keelekaste. :) Annab v2ljakutse asjale juurde noh :)

Kui sild on puhas, pakime asjad kokku ja s6idame edasi j2rgmise silla juurde. Toop2evad on meil ca 10 h, algavad kell 6 hommikul ja l6ppevad miskit peale 5. P2rast viimast silda s6idame esimesse v6imalikku kohta, kuhu meie suured masinad 2ra mahuvad ja loome laagri yles. Enamasti on see kuskil k6rbes t2histaeva all :) Nt yks 6htu istusime Jaanusega treila otsas keset k6rbe t2histaevases oos ja nautisime eemalolevat 2ikesetormi ... ilus oli :)

Igal yhel on lisaks p2evatoole ka muud kohustused...

Kristiina sai k6ige feminiinsema ametiposti. Koduvedamisega k2ivad kaasas ka soogitegemine. Hommikul enne toop2eva k6igile v6ileivad l6unaks ja 6htul peale tood sooja toidu tegemine. Kristiina teeb menyy ja seoses sellega ka ostunimekirja. Milline valikuvabadus :)

Jaanuse lisakohustuseks on laagriplatsi ylesseadmisel satelliit paika panemine, et 6htul telkut vaadata, ... ja n6ude pesemine.

Ahjaa, Traffic controlleri lubade tegemine maksis ylemusele ~10 000 + 5300 EEK. Jaanuse load l2ksid kallimaks, sest tema k2is reaalsel koolitusel, K tegi aga l2bi neti. K6ik selleks, et me saaksime kuukese liiklust suunata. Nyyd oleme spetsialistid kohalikus m6ttes ja v6ime ise teisi koolitama hakata ja lubasid v2ljastada :D

Lisaks sellele osteti meile too alguses ~1000 EEKi maksvad toosaapad. Plaanisime need Eestisse kaasa v6tta, kuid k6rbetaimestik on nii okkaline, et on saapaninade naha katki kraapinud...

Ylemus on meil igati vahva ja tore. Tal on isalik suhutumine. Nt Kristiinat kutsub ta "little girl". Ta viib meid laup2eviti vaatamisv22rsustega tutvuma, tutvustab linde ja taimi. Pidevalt kysib, et kas oleme 6nnelikud. :) Ostab teinekord limpsi ja j22tist :)


Pyhap2eval tagasi k6rbesse traktorite selga :)


Unistuste t2itumist :)


Jan ja Kris