Wednesday, June 30, 2010

Reisikiri XIV

Tere! :)

Oleme juba II n2dalat Carnarvonis ja saadame l6puks teele omapoolsed talviselt jahedad (p2eval 23 C tuuris) tervitused.

Meie r2nnak Geraldonist Carnarvoni oli vahva. L2bisime igasugu p6nevaid vaatamisv22rsusi ja 88bisime oma bussis tee k6rval olevates parklates. Ehk meie tibuke on meid h2sti teeninud.

Kui me l6puks Carnarvoni j6udsime, siis otsisime kohe yles kiriku, mis oli kinni. Tegime siis kiriku k6rvaloleval platsil oma hilisl6unat kui Suzuki Jimmy pidas kinni ja teatas, et kui meil pole kuskil olla, siis v6ime tema poole tulla. Ta elab platsist j2rgmises majas. L2ksimegi. Ross, 60ndates eluaastates 6nnelik mees, elab yksinda "shedis" (metall "kuuris") oma caravanbussis. Sinna "kuuri" on ta ehitanud vannitoa ja k88gi, mida v6ime meiegi lahkelt kasutada. Nimelt Ross t88tas kunagi looma kombel 10 - 12 h p2evas ja siis yks kymmekond aastat tagasi tundis, et mis sel k6igel on m6tet. Raha kontol olemas myys k6ik maha ja nyyd vastavalt soovile ostab kuskil krundi ja nn paigaldatava maja, k6pitseb selle kallal ja myyb siis kasumiga maha. Ka see koht on yks ta projektidest. Aias kasvatab igasugu taimi ja pudi (muuhulgas passon fruiti) ja peab papagoisid. Kuna naistega tal paraku pole vedanud, siis ilmselt vajab temagi seltsi. Ehk selleks ta meid kutsus. Vahva on ta juures elada, pealegi mingit raha ta meie k2est ei kysi ei vee, gaasi ega muu eest.

88maja olemas, tuli nyyd veel t88d leida. Kuna Geraldoni pastori naine tegi paar telefonik6ne, siis oli meil kontakt olemas, kellele helistada. Naine nimega Peta v6ttis meid enda poole aiat8id tegema ylej2rgmisel p2eval. P2eva t88tasime ja meie kytusekulu Perthist Carnarvoni oli tagasi teenitud. J2rgmisena l2ksime Peta naabrimehe juurde t88le, kes p2rast paari p2eva saatis meid oma s6bra juurde. Tolle juures oleme juba n2dal aega p6ldu k6blanud ja treeninud sellega uusi lihasgruppe.

Ahjaa, t2nu farmilinnale ja t88kohtadele saame syya l6putult tasuta apelsine, greipe ja kirsstomateid. Banaane tuleb vaikselt ainult tee 22rest v6tta, aga ega me sellega kellelegi kurja tee. :)

Carnarvon ise on v2ike farmi linnake. K6ik farmid/ istandused on yhte kokku koondunud ymber j6es2ngi. Farmides kasvatatakse arbuuse, k6rvitsaid, zukiinisid, kurke, avokaadosid, tomateid, mangosid, banaane, apelsine, greipe, mandariine, tsiilisid jne. Ainult 6unte jaoks on liiga soe kliima siin.

Kuna kliima on siin nii soe, siis ega suuremat elamist polegi vaja. Ilmselt praktilisest meelest on inimesed endale metallist kuurid ehitanud, kus isegi kohati v2ga aknaidki pole. Meie, va hellikud, v2ga ei suudaks ette kujutada elada sellistes, aga kohalikud ei tee teist n2gugi. Kui neid juba see kola nende hoovis ei h2iri, miks peaks siis yks kuur nende silma h2irima.

Ahjaa, kui reisile l2ksime, siis paljud ytlesid, et l2hete nyyd pasta dieedile. Tegelikult toitume p2ris kenasti. T2nu eelarvele oleme kyll piiratud v2heke, aga hommikused omletid hanemunadest (mida kohalik naabrinaine annab tasuta), pannkoogid, kartulipuder, kotletid, yhepajatoidud, t2istera pasta ja riis, tuunikala jne ei k6la ju nii hullusti :)

No worrys - nagu kohalikud armastavad oelda,

Kalliralli teile,

Jan ja Kris

Sunday, June 13, 2010

Reisikiri XIII

Tere! :) buum-didi-buum teeb meie syda kui vurame oma r2nnuteel edasi... :) Neljap2eval alustasime oma seikluse j2tku Perthist. Hommikul Jaanus 2gises, et kui palju asju meil on, aga osavate k2tega mahutas k6ik kenasti 2ra. Meie teekond viis meid P6hja Austraaliasse. Peaaegu 6igeks ajaks (P2ikeseloojanguks) j6udsime Pinacle Desertisse (http://image18.webshots.com/18/1/88/42/213318842eYFeif_fs.jpg). Nimelt kohe kui h2marduma hakkab, on k2ngurud platsis. Nood poisid on ka toredad - passivad tee 22res kuni auto l2hemale j6uab, siis hakkavad yle tee kargama. Ega emud ka paremad pole - teevad ka s22rast ekstreemsporti. Selline auto eest lidumine aga ei tundu meile nii p6nev olevat kui neile. Niisiis j2ime sinna samasesse miljoni t2he alla oma tibukesega (loe autoga) 88bima. Kodust lahkudes olime kaasa ostnud piparmynti (taimena) ja sellest siis keetsime oma v2ikesel matkapliidil teed ja nautisime t2histaevast.... Elu on ilus :) Reede 6htuks j6udsime Geraltoni, kus ootas meid pastor koos oma naisega. Nad elavad v2iksel t2naval vaatega India ookeanile. Tolle Pastori amet on reisida m88da Austraaliat ringi ja pidada evangeelseid seminare aborigeenidele. T6eliselt laia silmaringiga inimene, kes on kylastanud oma elu jooksul rohkem kui 30 maad. Aborigeenidest - v2ikese haridustasemega (kohati ka kirjaoskamatud) Austraalia p6liselanikud. Kuna valge mees on nende maa vallutanud, siis t2nap2evaks pole nad ei "liha ega kala". Valitsus maksab neile suuri toetusi, kuid ega nad rahaga ei oska ymber k2ia. Paljuski joovad selle maha ja siis on tyhja k6huga. Kui raha on otsas, siis kytivad endale k2nguruid ja s88vad neid. Kui raha on, siis toituvad kiirtoidust ja enamus neist on suuresti ylekaalulised. Nende eluviiside hulka ei kuulu v2ga puhtuse pidamine ega mingisugused valgemehe normid. Kokku on neid Austraalias ~300 000 ja nad eelistavad elada kommuunides, nt k6rbealadel. T2na k2isime liivam2gedel hullamas. Lisaks liivam2gedelt allahyppamisele k2isime ka rannas jalutamas. Siin vedeleb "k2snasid" igal pool. Nii et kui on vaja uut pesemisnuustikut, siis mine lihtsalt randa ja vali sobilik endale. Ylej22nud inimesed (sh Eestlased) v6ivad s22rast eksklusiivtoodet osta bodyshopist. P2rastl6unal viis pastor koos oma naisega meid kohalikku wild parki. See oli nii tore - toitsime k2ngusid, emusid, Bambysid, laamasid jt elukaid k2est. K6ige armsam oli aga suhtlus k2ngudega. Nad olid t6eliselt pehme karvaga ja neid sai kallistada ja musi anda. Emu seevastu oli v2heke ylbem - toksast k2est maiust ega hoolinud k6hualuse sygamisest. Homme liigume edasi p6hja poole eesm2rgiga j6uda millalgi Carnarvoni :)
Banaanid jm puu- ja k88giviljad on meid ootamas seal :) Ehhh, 8elge nyyd, et meil pole tore :)
Aga m6tleme teie peale ka pidevalt, tahaks teiegagi k6ike seda jagada :)