Thursday, January 24, 2008

Kuhu nüüd

Eile õhtul oli kodanik Li. minu juures. Rääkisime temaga elust mis elatud, unistustest mis ootavad täitumist. Harva sattud sellise inimesega suhtlema kes on sinuga täpselt samal lainel. Mõlemal meil on suhted väga sassis. Mina läksin lahku oma armsast naisest, tema aga... vajab aega ja rahu, et iseendast aru saada.
Rääkisime kuni hommikuni, ning nii mõnigi asi sai selguse. Arvan, et nüüd mõistan ka paremini A. käitumist, miks ta mu maha jättis. Ei ole enam vaja välja meelitada lubadusi temalt, kui neil puudub süda tagant. Miks hoida inimest vägisi enda küljes kinni, kui ta ise seda ei soovi. Kahju on küll temast loobuda aga siiski soovin talle head teed.Parem lahkun suhtest ausalt ja väärikalt, kui hakkaksime üksteist petma. Eks saatus näitab mis meist saab, kui uuesti kohtume.
Kuid loodan, et ka kodanik Li. leidis meie vestlusest endale päiksekiire, mida mööda edasi minna.
Mina igatahes mõtlen "kuhu nüüd"minna?
Hiljuti rääkisin sõbraga, kes tekkitas huvi Cambodia vastu. See võiks olla koht kus elada aastakese rannas. Usun, et mu ustaval reisikottil oleks selle üle ainult rõõmus meel.
Kuid kinni hoiavad mind siin antud lubadus bossile ja hoolitsus La. vastu.

Tuesday, January 8, 2008

Hombu Dojo

Infot neile kes plaanivad sinna trenni minna. Nagu Jaapanis mujalgi, toimub ka seal koik kindla systeemi labi. Kirjutan siin veidi lahti kuidas asi toimub.

Registeerimine.
Kui oled suutnud maja yles leida siis void enda yle uhke olla, sest ta asub vaikses korvaltanavas.Vaga lihtne on temast mooda jalutada. Aga Igatahes kui astud uksest sisse, siis paremat katt on info. Suhtlemine toimub yldjuhul Jaapani keeles. Kui oled juba shodani omanik siis ulata neile oma pass ja seleta kui kaua soovid trenni teha. Mina valisin paevapileti, sinna sisse jai kolm trenni. Maksin kokku u. 1200 jeeni. Ise soovitan enne jargi uurida mis kell sinu tasemega trennid toimuvad. Kui sa aga ei ole shodani omanik, siis pead end kohapeal registeerima AIKIKAI liikmeks ja selle eest tuleb eraldi maksta.

Kaitumine majas.
Esimesel korrusel info vastas on ka olemas vitriin kus on myygil erinevaid asju, nt. bokken, t-sark, ratik, videod. Samas lahedal on ka joogiautomaat, kust saab vett ja muid jooke. Olut ma seal ei leidnud.
Kui maksmised on tehtud, siis votad jalavarjud ara ning paned nad vastavasse riiulisse. Trenn ise toimub kolmandal korrusel, samal korrusel on ka meeste riietusruum.
Aga enne kui lahed trepist yles, on seina peal vasest plaat, millel Ueshiba pilt, tee kindlasti kummardus temale. Teise ja kolmanda korruse vahel on aga Kishomaru pilt, kummarda ka talle.
Mainin veel ara, et WC asub ainult teisel korrusel, samal korrusel on naiste riietusruum ja senseide ruum.
Astudes sisse riietusruumi ytle kova haalega konnichiwa(tere), vaike kummardus kaib sinna juurde. Oma riided saad kappi panna, mis kaib lukku. Hoolitse selle eest, st sul on kaasas saja jeeni mynt, millega paned ukse lukku. Hiljem saad raha tagasi.

Kaitumine saalis.
Riietusruumist astud otse saali, meestel ei ole vaja kasutada vahetusjalavarjusid selle jaoks.
Kohe uks korval tee kummardus polvili shomeni poole, siis keera end rahva poole ja tee neile ka kummardus. Oma kapi votme saad seina peale spets nagisse panna.
Mainin veel ara, et koik kummardused tatamil toimuvad polvili.
Nyyd tee ise endale vaike soendus, aga mine rivisse 5min enne trenni algust, tavaliselt siis rahvas istub vaikselt ja keskendub.
Trenn algab nagu meil - kummardused ja vaike soendus. Sensei naitab tehnikat ette ainult paar korda, nii et jalgi kohe alguses hoolega.
Ka partnerit vali hasti kellega tegema hakkad, kuna vahetust neil trenni ajal ei toimu.Partneri pead valima enda korvalt, kas vasakult voi paremalt poolt. Yle saali kellegi juurde joosta ei ole viisakas.
Trenni ajal kaib suhtlus ainult Jaapani keeles isegi siis kui kaks eurooplast omavahel teevad. Suhelda tuleks minimaalselt, ning vasimust valja naidata ei ole soovitav.
Opetaja yldjuhul palju ees ei raagi ja opetajale kindlasti trenni ajal kysimusi ei esitata.

Trenni lopp.
Kummardused nagu meilgi aga nyyd laheb asi ponevaks. Kui sensei on lahkunud saalist siis otsid kiiresti yles oma partneri ja kummardad talle. Tuletan meelde, et polvili. Kohe peale seda tormavad nooremad vood kyu-4dan. riietus ruumi, et saada sealt endale luud.
Tatami pyhkinine kaib kindla systeemi jargi. Koik alustavad korraga aarest keskele poole pyhkimist samal ajal paripaeva liikumisega. Kuskit ilmub valja kahemeheline tiim tolmuimejaga, uks neist yhendab juhet seina teine tormab pyhkijate juurde. Kui sodi on keskel koos, siis imevad nad selle roomsalt ara.
Aga samal ajal toimub ka ratiku ralli. Saali on ilmunud amber veega kus sees hunnikus ratikuid. Seal kaib kova ryselemine, et saada endale au porandat pesta.
Kui porand puhas, siis viid oma ratiku dushiruumi. Seal on kolmene tiim, kes pesevad nad puhtaks ja eraldi veel kahene tiim kes panevad ratikud kuivama. Nii kaib see iga trenni lopp.
Alles peale tatami puhastamist void oma hakama kokku pakkida. Seda pakkimist tee viisakas asendis, mitte aga jalad laiai. Soovitav on seisa asend. Saalist lahkudes jalle kummardus jne.

Yldjuhul, kui sa ei tea mida teha, siis lihtsalt jalgi teisi. Riided vaheta kiiresti ara, et teha ruumi teistele, ning kui markad endast vanemat jaapanlast otsimas kohta, siis paku lahkesti enda oma. Viisakus on seal suht tahtis. Kui majas konnib sinust mooda Doshu siis tee temale liikumiseks ruumi ja kummarda viisakalt, void oelda ka konnichiwa.
Pean veel ara mainima, et seal on vana kooli tatami, mis on vaga kova ja libe, kaetud mingi riidega. Naha tombab vaga hasti maha. Enamus inimesi oli seal kinni teibitud. Kuid sellegi poolest saab hea tunde lahkudest saalist.
Seal on kirjas, et 100m on Hombu Dojo maja.
Maja ise on selline.

Siit lahed sisse.

Sunday, January 6, 2008

Elu Jaapanis

Ikka mega laisk kirjutaja olen, tihti istun arvuti taha, et midagi kirja panna aga muljeid on liiga palju. Eks ka vanasona ytleb, et pilt on vaart tuhat sona. Olen neid vahelduva eduga yles pannud orkutisse ja facebooki. Kuid kuna nii monigi teist neid ei kasuta siis lisan nad ka siia. Eks parast Eestis raagin pikemalt juttu juurde.
Oma jouluohtu veetsin ma Helsingi lennujaamas, suht tyhi koht oli. Kohal oli mina ja kolm vene prostituuti. Joulupraeks soin Rootsi sojavae toitu. Oosel und ei tulnud kuna sooja oli ainult 17kraadi, join alkoholi.
Kui paike tousis laks juba paremaks, kaisin invaliidi WC dushi all. Igatahes kokku veetsin lennujaamas 28h. Kogu kuradi reis sinna vottis tervisest viimast, olin magamata 52h, isiklik uus rekord.
Aga Jaapan,
olen siin monuga reisinud. Kylastanud erinevaid linnu Hiroshima, Kyoto, Tokyo, Osaka jne.
Nainud suurel hulgal templeid, kaunist loodust. Ka inimesed on suht erinevad siin, viisakus on saanud uue tahenduse.
Toiduks olen soonud asju mida eestis naen ainult loomaaias. Moned on ikka paris vastikud aga Jaapani kommestik ei luba midagi halba selle kohta oelda.
Trenni koha pealt olen laisk olnud, alles homme lahen hombu dojosse trenni. Proovin teha seal 3trenni paevas. Pildistada sees ei tohi kahjuks, eks valjast teen majast pildi.
Seniks aga nautige pilte siin ja orkutis.

Joulupraad Helsingi lennujaamas.


Siberi joed.

Kyoto kuldne tempel.

Kyoto hobe tempel.

Mina kuskil Kyotos.

Geishad Kyotos.
Hiroshima lahedal saarepeal.Hiroshima.

Kairi sind kallistan erilise tahendusega, sorry, et pole kirjutanud.