Wednesday, August 29, 2007

Bulgaaria

Olen Sofias ja kuulan kuidas korvaltoas mangitakse klaverit. Vaga kaunilt kostub muusika filmist Amelie.
Eile oosel joudsime siia. Enne seda veetsime aega Kreekas Thessalonikis, seal oli vaga lahe, meile tehti eksursiooni ja kohvitasime palju. Oobida saime uue tuttava juures uhikas. Kreekas on normaalne, et inimesed istuvad kohvikus 4 tundi ainult yhe tassi juures, niiga ka meie. Seal oli voimalik lahe peal tasuta laevaga soita, pidid ainult jooki ostma. Kell 11 ohtul oli mega ilus, linnatuled ja taiskuu paistsid. Siin on oositi ka lounarist naha.
Aga nyyd siis olen Bulgaarias.
Saksamaal kohtusime yhe tydruguga, kes meid kylla kutsus. Veidi meenutab koht Eestit 10 aasta tagasi, kohe kodune tunne on, saab taitsa vabalt vene keeles suhelda.
Ilmad on jahedamad kui Kreekas - kusagil 30kraadi kanti. Paeval kolasime linnas ringi.Antiigiturulon hinnad hullult madalad, tahaks kohe sojaaegset kolu kokku osta ja Eestis kasumiga maha myya. Aga kuna tagasi koju tulen labi Saksa, siis seal on seadused, et sellist stuffi riiki sisse, ega valja viia ei tohi. Tulen kindlasti kunagi siia tagasi ja ostan platsi puhtaks. Siis vist peaks aga toole minema ja raha teenima ning stressama nagu Teie seal teiselpool ekraani. Nome vark. Aga tana ohtul viiakse meid restorani. Lihaga praad maksab siin kusagil 7-10 lev. Uuri ise valja palju see Eesti rahas on. Homme laheme kusagile maapiirkonda, kuid Musta mere aarde vist ei joua. Aga pole hull, ujutud juba kyll. Aidaa, torman nyyd restorani.

Thursday, August 23, 2007

Elu Kreekas

Eile tulime just tagasi Lefkada saarelt. Olime seal kolm paeva. Nagu ikka paevakorras oli ujumine, paevitamine ja jaatise soomine. Kloostril on seal oma elamine. Suht mugav. Paike on muidugi hirmus kuum saarel +40 kraadi. Muidu vaga armas koht. Palju erinevaid randasid. Linnad on ilusad. Majad on vanemad kui ameerika. Sinna voiks taitsa elama jaada.
Selline voimalus peaks vist isegi voimalik olema kloostri abiga. Kuna sinna campingusse on vaja inimest kes oleks kohapeal ja hooldaks kohta. Pean vist hakkama Kreeka keelt oppima.
Muidu on on see maa vaga praktiline. Ilu pole tahtis, peaasi, et tootaks. Naen siin autosid mis on 40aastat vanad ja liiguvad, romulasse neid ei viida. Majad ka ei ole laotud sirgelt, aga pole hullu, katust hoiavad yleval. Majadega on yldse siin mingi imelik teema. Enamus domasid on kahekorruselised ja ainult ylemine korrus on valmis ehitatud, all on ainult neli posti. Kui kysid miks, siis vastus on. "Akki tahan kunagi kohvikud voi bensiinijaama teha" Tegelikult kasutatakse esimest korrust keldrina v6i garaazina.
Minu paev tavaliselt algab siin kloostris kell 7.00 Sest 7.30 algab hommikune jumalateenistus. Kestab 1.5h Peale seda on kohvi ja kupsised. Rohkem Kreeklased hommikul ei soo. Tavaliselt siis koristame kirikut ja pyhime kloostri hoovi. Louna on kell 14.00. Siis toimub suur soomine, mis kestab kuni kaks tundi. Parast seda ollakse vasinud ja minnakse magama. Ka poed pannakse linnas kinni, sest algab siesta, mis kestab kella kuueni. Aga ka see oleneb ilmast. Naiteks yhe poe ukse peal oli silt. "Olen vastas maja keldris".
Ohtune jumalateenistus algab 20.30 kestab jalle 1.5h. Vahest need teenistused venivad kahe tunnini, samas on ka lyhemaid olnud. Peale seda ohtusook. Tavaliselt midagi magusat. Igatahes elu on satitud siin nende jumalateenistuste jargi. Kui aus olla siis mina alati hommikul kirikusse ei joua. Sai ju 8aastat hommikuti toustud ja Puukeskuses tool kaidud. Enam ei viitsi. Nyyd magan.
Oleme siin ymbruses ringi reisinud, kainud magedes. Kivist kylades jne. Aga parimad paevad on laupaev ja pyhapaev. Siis toimub kirikus ristimised. Paevas on neid kuni viis korda. Kreekas synnipaevasid ei peeta selle asemel on olemas ristimise paev. Ristimine ise on SUUR syndmus. Kirikusse tuleb mnoga ljudi. Koik naevad valja nagu l4heksid klubisse. Tibidel on mega soengud ja sexi kleidid, nagu karnevalil oleks. Jagatakse maiustusi ja kingitusi, mida soovi korral ka meie, toolised saame. Yks kord oli kiriku ukse ette pandud kaks Miki hiirt. Molemad olid yle kahe meetri korged. Ning neid yhendas ohupallidest kaar. Sarnaseid asju on pea igal ristimisel ja kui neid paevas on viis - seda parem mulle.
Kloostris on rahulike paevi. Naiteks yks kord vaatasin kuidas sipelgad kolivad yhe kivi alt teise kivi alla. Pisikesest august ronisid sisse-valja. Kui yks sai muna katte siis kihutas hirmsa kiirusega jargmise kivi juurede. Kus ootamas oli teda uus auk. Vahest moni eksis teelt ja pani vales suunas loikama. Yldjuhul said nad varsti aru ja hakkasid tagasi kompima. Monikord panin veidi lehepuru nende uru ette. Siis tekkis sinna alati ummik. Ronisid yksteise seljas, enam ei paasenud sisse. Pidid hakkama puhastama. Vaga ponev oli. Kuid siis tuli kohalik kouts ja astus kolm sipelgat laiaks. Mull hakkas igav ja laksin skorpione otsima.

Wednesday, August 15, 2007

Olen Kreekas.

Reedel vist joudsime Kreekasse. Paevades ei ole eriti kindel. Tean, et on augustikuu. Kuid jatkan seal kus pooleli jain.
Monte-Carloga jatsime hyvasti. Liikusime edasi Itaalia poole. Votsime rongi vaiksesse linna. Kohe kui yle piiri joudsime muutus koik. Majad on ilusad aga inimesed ei hooli puhtuseset. Tundub, et keegi ei korista seal kunagi.
Haaletamine on seal maal keelatud, kui autojuhid vahele jaavad tuleb monus trahv kaela. Olen varem seda riiki kylastanud ja mulle ta ei meeldinud ka siis. Proovisime voimalikult kiiresti minema minna sealt. Votsime rongi Rooma. Pidime kolm korda ymber istuma. Itaaliale loomuparaselt yks rong lihtsalt ei tulnud. Mingit seletust inimestele ei antud. Seda juhtub seal tihti. Inimesed larmasid monda aega ja laksid laiali. Onneks oli see viimane ymberistumine ja me olime Rooma eeslinnas ja saime metrooga edasi soita. Rongis kahjuks uinuda polnud voimalik. Ei saanud kuidagi end nii paigutada, et uni oleks tulnud. Roomas jatsime oma kotid hoiule ja tegime korraliku turismiyrituse.
Kell oli 7 hommikul. Sai kylastatud Colosseumi, Ceasari paleed, Vatikani ja muud saarast sodi.
Trampisime ringi 7-8tundi. Jalad olid paris surnud lopuks.
Puhtad kohad on linnas ainult need kus turistid kaivad. Muidu haiseb. Kerjused ja muud sarnased tegelased vedelevad majade varjus. Tagasi rongijaamas tahtsime dussi alla minna. Kuna selline ilus silt seal juba oli. Maksime oma raha ara. Aga tuli loomulikult valja sellist asja kui duss seal ei ole. Voimalus oli kyll kasutada kraanikaussi ja wc-d. Roomast soitsime edasi rongiga Bari-sse. Ohtul kell yksteist asusime teele ja mingi aeg hommikul pidime sinna joudma. Rongis olime nagu kilud, magada jalle ei saanud. Vahemalt mina ei ole oppinud veel toolis magamist ara.
Bari on sadamalinn kust on voimalik saada laevaga Kreekasse. Ostsime laevapileti, mis oli paris kallis. Marsuut Bari-Iguomenitsa. Tegemist oli oolaevaga. Kuid laeva yles leida sadams ei olnud voimalik. Myyja juhatas sinna suunas kus algas tollitsoon kuhu minna ei tohi. Keegi teine tootaja saatis meid hoopis maja teisele korrusele laeva ootama jne. Igatahes Itaalias nii tehakse. Eriti abile voi infole pole motet seal loota. Sest sina oled tyytu inimene, kes segab tema kohvi joomist voi magamist. Kuid laeva peale me siiski joudsime. Laev loomulikult laks sadamast valja 1.5 tundi hiljem. Miks, seda ei tea keegi. Soovitus neile, kes tahavad Itaaliasse tulla: varuge endale aega, arge imestage kui silt juhatab sinna ja kohale joudes juhatab silt tagasi sinna kust just tulid.
Hommikul Kreekas oli kohe parem olla. Inimesed ei larma nii palju ja hinnad on odavad. Sai vaikselt kohvi joodud ja kloostri poole minema hakatud. Klooster asub Ioannina linna lahedal magedes. Saabusime sinna tapselt oigel paeval nagu oli kokku lepitud. Aga tuli valja, et keegi seda ei oodanud. Arvasid, et moni paev jaame ikka hiljaks. Ehmatus oli neil suur kui me kloosri uksest oma kottidega sise astusime. Olime suht vasinud. Kuid samal ohtul toimus seal jumalateenistus, millest oli viisakas osa votta. Kella 21.00-01.00. Lopus ei jaganud enam midagi. Ei saanud aru kas ma magan voi kus ma olen voi kes ma olen. Kui lopuks patja nagin kadusin kiiresti unemaailma.
Siinsest tegemisest kirjutan varsti veel. Proovin leida arvuti mis on veidi kiirem. Inimesed kasutavad veel diskette siin.

Thursday, August 9, 2007

Asun Bari-s. Pole maganud 48tundi.

Miks ma pole maganud sellest hiljem, sest lugu làheb edasi.
Jàrgmine hommik tòusime suht vara St-Maxime càmpingus, sest pàike paistis otse telgi peale. Kell 9 oli juba 30 kraadi sooja varjus. Kuid enam see kuumas nii vàga ei hàiri. Isegi hea oli. Pesu kuivas kiiremini àra.
Lòunapaiku alustasime hààletamist. Alguses oli raske, sest Annil oli paha olla ja tahtis oksendada. Kindlasti kùsite kohe millest.
Nimelt sòber Helin andis mulle Tallina bussijaamas kaasa Oravakese kommid. Vist arvas, et kott on liiga kerge : ) Kuna mulle need kommid eriti ei maitse siis jàid nad kotti. Alguses plaanisin nad viia Kreekasse. Seal on nad harjunud igasuguseid asju sòòma. Kuid peale mònda tuhandet kilomeetrit reisimist tekkis meil olukord kus sòòk oli otsas ja juurde polnud kusakilt vòimalik saada, kuna pùhapàeviti on siin ju k6ik suletud. Istusime telgis ja otsustasime àra sùùa Helini kommid. Need olid juba vedeldunud ning tuli vàlja, et minu seedimine on parem kui Annil. Tema sai kerge mùrgituse. Peale ohtra vee tarbimist làks tal paremaks. Hààletasime edasi.
Alguses vòttis meid peale noormees ja viis làbi màgede Frèjus-i kanti. Kòndisime jala mòned kilomeetrid kiirtee ààrde, sealt saime edasi jàrgmise tùùbiga otse Nice-i. Ise kartsin kas ikka jòuab sama pàev kohale. Làks jàlle hàsti.
Esimest korda nàgin pòlenud màgesid. Ainult ùksikud mustad rondid seisid pùsti. Pilt nagu mònest sòjafilmist. Prantsusmaal on màgedesse mineku keeld praegu. Liiga tuleohtlik.
Nice's kàisime poes. Nautisime sòòmist. Linn ise on vàga huvitav. Palju pisikesi tànavaid ja poode. Ning vàga pikad rannad. Muuseume ja muid toredaid kohti on palju. Alguses plaanisime sinna òòseks jààda, leida mòni rahulikum koht magamiseks ning jàrgmine pàev linnaga làhemalt tutvust teha. Kuid linn on suur ja me ei orienteerunud seal eriti hàsti. Samuti hakkas vàsimus kurnama. Raske kotiga on vastik mòòda linna kolada ja òòbimiskohta leida. Sest pakihoidu seal ei olnud. Otsustasime sòita linnast vàlja Monte-Carlose. Hààletama ei pidanud. Kuna Monaco kuningriik toetab bussiliiklust, siis pilet maksis ainult 1.30eur. Hààletades oleks selleks kulunud terve pàev. Bussiga làks 30min. Meie eesmàrk ei ole mitte hààletada vaid reisida. Vàga tobe on istuda pool pàeva ùhe koha peal, oodates seda òiget autot.
Buss sòitis Monacosse mòòda màgiteed, mis eestlase jaoks nauding.
Pean ùtlema, et see koht meeldis mulle vàga. Arhitektuur on eriline. Majad sobivad omavahel ilusti kokku. Palju on parke ja aedu. Ning mitte ùks neist ei olnud unarusse jàetud. Loomulikult on seal ka F1 rada. Vist ei pea mainima luksusautode olemasolu. Piisas vaid 5min. paigal seista ja vòisid kindel olla, et nàed Ferrarit. Teatud raha eest sai ka ise punase autoga vormeli rajale tiiru peale teha. Sadamas seisid loomulikult jahid. Alguses tundub, et megakallis koht on. Kuid meie ostsime sùùa supermarketist ja òòbisime rannas tasuta. Vesi oli ka vàga soe ja selge. Magasime yhe kòige kallima hotelli kòrval. Tuba seal 1000eur-i eest ei saa. Kuid tegelikult vàga hàsti ei maganud. Mingi hetk hakkas kuskilt kerget vihma tulema. Siis aga tòmbasin telgiriide meile peale ja màrjaks ei saanud. Kuid mingit rohtu ei olnud òòsel kihutavate sportautode vastu. Pàeval nad eriti kiiresti liigelda ei saa. Selle asemel naudivad nad òòsel tùhjasid tànavaid. Jàrgmine pàev panime kotid rannahoonesse hoiule ning saime samas ka dushi all kàia. Kolasime mòòda linna ringi. Kahjuks printsi vanade autode kogu muuseumisse vaatama ja vormeli ajalugu tutvustavatele nàitustele ei jòudnud. Kàisime kùll Jaapani aias. Kultuurilist vàrki on palju seal. Ainuùksi see on huvitav, kuidas on tehtud liftisùsteemid liiklemiseks erinevate tasandite vahel, Monte Carlo asub ju màekaldal.
Linnas on aeg justkui seisma jàànud. Selline Sean Connery aegne 007 tunne oli. soovitan kòigil siia korraks tulla. Vàga ilus ja puhas koht igas mòttes.
Kuid jàlle interneti aeg saab otsa. Loodan, et jàrgmine postitus tuleb juba Kreekast.

Linn Nice.

Wednesday, August 8, 2007

Olen Roomas

Veidi reisist mis on juba toimunud. Pildid lisa hiljem Kreekas juurde.
Saksamaalt Lòuna -Prantsusmaale Marseille jòudsime uhe pàevaga. Ning ainult kolme autoga. Alguses plaanisime sinna jòuda umbes 4 pàevaga. Ning sihtmàrk ei olnud Marseille vaid alpid. Aga kuna Metz-ist vòttis meid peale prantslane-bulgaarlane, kes elab seal. Siis otsustasime, et sòidame ka sinna. Kohapeal linnas tegi ta meil sama òhtu autoga ekursiooni ja viis oma tuttavate hotelli. Koht oli keset vanalinna. Hotelli arve: kaks inimest - 31eur. Jàrgmine pàev jàtsime kotid hoiule ja kolasime veidi ringi. Linn on kaunis kuid ràpane. Inimesi elab seal 1.5mil. Ning 50% on Alzeeriast pàrit. Kuna suurlinnad mind ei huvita, siis sòitsime bussiga ààrelinna ja hààletasime edasi Itaalia poole.
Ilusasesse Lòuna-Prantsusmaa linna Cassisesse jòudsime suht lihtsalt. Hààletamisega oli vedanud. Kahel korral sain vaevalt koti seljast vòtta kui auto juba kinni pidas ja meid edasi viis. Oleme kuulanud autojuhtide nòuandeid, mis kohti vòiks kulastada. Tànu sellele jòudsime ka Cassisesse. Tegemist on mereààrse kohaga, kaljude vahel. Pàike paistab koguaeg, kuid vesi on veidi kulm +20kraadi. òòbisime campingus mis on vàga odav ja turvaline koht. Seal on olemas duss, wc ja pesu pesemis vòimalus. Kuid eestist àra sòites ei vòtnud ma kaasa alusmatte. Tundusid teised liiga suured. Kott kaalub niigi 16kg. Igatahes magasin kolm òòd killustiku peal.
See on linn kuhu soovitan puhkama tulla. Tòeline kuurort.
Edasi liikusime mòòda rannikut hààletades. Kahjuks ei saanud kuidagi mòòda linnast Toulon. Vàga igav ja pikk linn. Kuna viimane autojuht pani meid maha suht kesklinnas. Tànu sellele pidime linnast vàlja kòndima kiirtee ààrde. Aga linn osutus liiga vàsitavaks ja sooja on varjus 25-30kraadi. Pidime vòtma bussi ààrelinna. Kahjuks seal ei pààsenud kuidagi kiirteele ligi. Piirded olid ees. Vòi oli koht ohtlik hààletamiseks. Igatahes peale 5 tundi kottidega kòndimist ààrelinnas jòudsime Ikeasse. Tegimi vàiksed kohvid ja kysisime nòu, kuidas edasi liikuda. Saime kaks soovitust. Uks tudruk soovitas kòndida Ikea taha kus asub bensujaam ja seal hààletada. Marsuudi pikuseks oleks olnud 500m. Kuid hiljem kysisime noormehe kàest. Tema ei teadnud midagi bensukast vaid soovitas meil ikka mòòda kiirtee ààrt kòndida. Vahepeal ka yle silla, kus autod sinust meetri kaugusel mòòda kihutavad.
Loomulikult kuulasime meesterahvast. Kòndisime suurte kottidega vàga pika tee mòòda kiirteed. Autod lasid signaali, vilgutasid tuledega. Kuna meie olime nii vàsinud siis meil oli ukskòik. Vesi hakkas ka otsa saama ja kuumus oli tappev. Cassises olime mòlemad òlad kergelt àra pòletanud ja kott soonis vastikult neid. Loll muie tekkis nàole kui jòudsime lòpuks bensukasse mille taga seisis suur sinine Ikea hoone.
Ostsime vett juurde ja alustasime hààletamist. Liiklus oli eriti hòre selles kohas. Kuid 40min pàrast pidas meie ees kinni auto. Milles oli prantsuse noormes ja pisike koera kutsikas. Tema taga peatus ka inglise hipide auto. Nad tundsid yksteist.
Vòtsid meid meeledi peale ja liikusime edasi. Alguses làksime Prantsuse noormehe vanemate juurde. Ta vòttis sealt mòned asjad, et edasi liikuda. Tegeleb ka reisimisega. Kusagil keset Prantsusmaad oli kohanud Inglasi ja yhinenud nendega.
Meil endal oli plaanis Nice jòuda. Vàhemalt sinna poole. Aga kuna pàev oli olnud vàga kurnav siis otsustasime koos nendega olla. Kuna nad ise nii lahkelt vàlja pakkusid. Alguses sòitsime kusagile campingusse kus sòòdi, joodi. Sealt edasi làksime randa òòbima. Kohale jòudsime kell 12 òòsel. Eriti midagi ei nàinud kuhu magama làksime. Seda parem oli hommikul ullatus nàhes kaunist liivast randa ja tàitsa sinist vett. Cassisest olin ostnud ujumisprillid. Nendega nàgi ka veealust maailma. Veetsime enamus pàeva rannas ujudes. Kusagil kella nelja aeg jàtsime oma sòppradega hyvasti ja alustasime hààletamist. Saime sòita pàris mitme autoga see pàev. Enam ei màleta palju neid oli. Kuid jàlle pàev lòppes hàsti. Istusin bensiinijaamas kottide otsas kui auto kinni pidas. Ma isegi ei hààletanud. Liiga vàsind olin selleks, et kàtt uleval hoida. Autos oli kaks Itaalia noormest ja yks saksa tudruk. ònneks nad oskasid inglise keelt. Keelega on siin mail probleeme. Prantslased ja Itaallased eriti inglise keelt ei oska. Tark on endale enne selgeks teha mòned tàhtsamad sànad. Siis nad muutuvad kohe leebemaks, kui yritad vàhemalt midagi rààkida. Aga jah. Nad kutsusid meid enda juurde càmpingusse. Mis asus tàpselt meie marsruudi peal. Tore oli ka ennast vahest pesta. Sest merevesi on siin vàga soolane. Ebamugav on olla soolane ja siis veel pàiksekreemi kiht peal. Kuid ka sellega harjub.
Tegelikult oleksime vòinud hoopis rannas òòbida. Oleksime saanud raha kokku hoida. Kuid ei teadnud, et seal saab pesta ainult 3eur-i eest. Arvasime, et peab selleks òòbima seal. Nyyd oleme targemad.
Tàna rohkem kirjutada ei jòua, sest kumbki tàna òòsel eriti maganud ei ole.

Armas lõuna-prantsusmaa kuurort Cassis.
Rand kus koos Inglise hippidega ööbisime.

Tuesday, August 7, 2007

Vanas euroopas ei ole internetti

Kahjuks jalle aega eriti ei ole kirjutada. Oleme liikunud mooda rannikut Itaalia poole. Praegu asume Monte-Carlos. Loodan, et tana jouame ule piiri. Vahepeal sai elatud Cassises kolm paeva. Meri-paike-meri. Saime tutavaks ka Sotimaa hippidega kes meid peale votsid. Oobisime nendega koos lageda taeva-all uhes teises rannas. Vahest on haaletamine raske. Oige koha leidmine voib olla keeruline. Samas jalle kohtab palju toredaid inimesi. Naiteks kaks Itaallast ja Saksa tudruk votsid meid tee aarest peale ilma, et oleks haaletanud. Ju ma istusin kurvalt oma koti otsas. Igatahes viisid meid ilusasse campingusse. Seal saime end pesta ja puhata. Tuhja kohuga harjub ka vaikselt ara. Kuna alati pole voimalik suua voi on muu jama. Seda suuremat roomu tunned saiatukist. Loodan, et kuskil saan kauem netis olla.

Wednesday, August 1, 2007

Prantsusmaal on lehmad valged

Kuna aega eriti ei ole netis olla, siis kirjutan kiiresti. Olen hààlega joudnud Marseilles. Ilm on endiselt super - ainult sinine taevas. Plaan on siit mooda mere ààrt edasi minna Itaalia poole. Siiamaani on hààletamine hàsti làinud. Loodan, et varsti saan uuesti netti. Siis lisan ka pildid juurde ning muud juttu.

See kodanik võttis meid Prantsusmaal Metz-ist peale, sõitsime koos temaga u.1100km. Suht hea vedamine oli.

Pilde Marseille linnast.